Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

OSIS2014 ОЛИМПИЈСКЕ СЕОСКЕ ИГРЕ СРБИЈЕ 2017.год.

Алексинац-општинско такмичење

ПРОГРАМ

МАЛИ ФУДБАЛ ,Група A,понедељак 26.јун, 18h – МЗ Глоговица                                   (Алексиначки Бујмир,Глоговица,Горњи Крупац,Бели Брег,Катун,Добрујевац)-игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Група Б, уторак 27.јун, 18h – МЗ Лоћика (Лоћика,Грејач,Дражевац,Лужане,Велики Дреновац)-игра се бодили куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Група Ц,четвртак29.јун, 18h-МЗПрћиловица (Корман,Радевац,Гредетин,ГорњаПешчаница,Прћиловица)-игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље једна екипа

Група Д, петак30.јун, 18h - МЗАлексиначкиРудник (Вукашиновац,Бобовиште,,Вакуп,Краљево,АлексиначкиРудник)- игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Финале                           ,спортскицентарМладост“,изсвакеквалификационегрупедолазепрваци, гдеиграјуполуфиналнемечеве,утакмицу за 3.место ифиналну утакмицу.

ОДБОЈКА, недеља18 јун , 10h ХаласпортовауАлексинцу

НАРОДНИВИШЕБОЈ,НАДВЛАЧЕЊЕКОНОПЦА , недеља09 јул, 11h – МЗЛоћика

СТОНИТЕНИС, недеља 25.јун, 10hМЗ Тешица

СТРЕЉАШТВО, субота24.јун, 10hстрељананастадионуМладосту Алексинцу

БАСКЕТ, субота 17.јун,17hСпортска хала Алексинац

ШАХ ,02 јул, 11hМЗКорман

ПИКАДО субота 08.јул 11h-МЗ Дражевац

НАПОМЕНА: ЗаопштинскотакмичењеОСИС 2017.год. могу се пријавити само такмичари који имају пребивалиште на територији општине Алексинац.Пре сваког наступа обавезна је идентификација такмичара.

                                                                                                                                               Организациони одбор

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 10

Јуче 51

Ове недеље 195

Овог месеца 868

Укупно 66833

LOGO Mobile