Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

vredne ruke za zaglavlje 900x400 Поводом 5. јуна – Дана општине Алексинац, Удружење грађана „Радиност“ организовало је 5. по реду смотру народног стваралаштва „Вредне руке“. У присуству бројних гостију и званица манифестацију је отворио заменик председника општине Чедомир Ракић. Он је истакао да је ова смотра постала препознатљива и ван алексиначког атара.

– У име Дана општине Алексинац и свих Алексинчана, пожелећу вам данас пријатан боравак, пожелећу вам да будете присутнији из године у годину, али не само на дану општине, него кад год ви имате прилику да нешто ново покажете. Ви сте увек добродошли и увек смо ту да заједничким снагама овако нешто организујемо, да будемо видљиви и препознатљиви, не само у Србији, већ и у иностранству – поручио је окупљенима Ракић.

Екипе су се такмичиле у три категорије, и то: специјалитети домаће кухиње, пиће и стари занати и домаћа радиност. Када је реч о специјалитетима домаће кухиње, жири је прво место доделио удружењу „Вредне руке“ из Пирота. Друго место припало је екипи Удружења жена „Језеро“ из Бовна, а треће Пчеларском газдинству „Стевановић“ из Крушја.

У категорији пића најбоље је било пољопривредно газдинство „Милошевић“ из Медвеђе. Друга је екипа „Таштина кухиња“ из Ражња, док је треће место припало плантажи „Милошевић“ из Моравца. Актив жена Ниша је победник у категорији стари занати и домаћа радиност. Друго место жири је доделио удружењу „Извор“ из Књажевца, а треће Весни Младеновић из Сокобање.

Специјалне награде додељене су Друштву воденичара „Морава“ из Алексинца, Културно уметничком друштву „Сврљиг“ и занатској радњи „Лицидарско срце“ из Ниша.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 10

Јуче 51

Ове недеље 195

Овог месеца 868

Укупно 66833

LOGO Mobile