Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

IMG 1576 У недељу 04.06.2017.год у Краљеву је организовано ''Отворено Првенство Србије'' ''Шотокан Карате Федерације'' и ''Српске Карате Уније'' на коме је наступило 30 клубова са 420 такмичара свих узраста.

На овом отвореном првенству Србије, карате клуб ''Шуматовац'' и његови такмичари су освојили 22 медаље и то 8 златних, 4 сребрне и 10 бронзаних медаља.      

Златне медаље у својим категоријама у катама освојили су:

Кате појединачно:

 1. Јана Ристић
 2. Емина Младеновић
 3. Лука Алексић
 4. Данило Вучевић
 5. Теодора Павловић

Кате екипно:

Шуматовац 1

 1. Кристина Павловић
 2. Милица Миловановић
 3. Емина Младеновић

Шуматовац 2

 1. Мартина Ђорђевић
 2. Марија Алексић
 3. Јана Ристић

Шуматовац 3

 1. Теодора Павловић
 2. Александар Цветковић
 3. Кристина Павловић

 

Сребрне медаље у својим категоријама у катама, освојили су:

Кате појединачно:

 1. Марија Алексић
 2. Стефан Стојановић
 3. Милица Јовановић

Кате екипно:

 1. Александар Цветковић
 2. Данило Вучевић
 3. Теодора Павловић

Бронзане медаље у својим категоријама у катама, освојили су:

Кате појединачно:

 1. Кристина Павловић
 2. Милица Миловановић
 3. Лука Ђорђевић
 4. Лазар Веселиновић
 5. Миљана Влајић
 6. Андрија Златановић
 7. Алекса Златановић
 8. Мартина Ђорђевић
 9. Александар Цветковић
 10. Лазар Влајић

       Ово је један од највећих успеха нашег карате клуба јер ће сви добитници златних медаља бити позвани и бити на списку репрезентативаца за престојеће светско првенство које ће се одржати од 22 до 25 јуна 2017.год. у Београду у организацији светске карате конфедерације, а технички организатор овог првенства ће бити Српска Карате Унија.

 
 
 
 
) !important; background-position: 0px -593px !important; background-repeat: no-repeat !important; background-color: rgb(0, 119, 181) !important; background-size: initial !important; cursor: pointer !important; border-width: 0px 1px 0px 0px !important; border-top-style: initial !important; border-bottom-style: initial !important; border-left-style: initial !important; border-top-color: initial !important; border-bottom-color: initial !important; border-left-color: initial !important; border-image: initial !important; border-right-style: solid !important; border-right-color: rgb(6, 96, 148) !important; text-indent: -9999em !important; overflow: hidden !important; padding: 0px !important; margin: 0px !important; position: absolute !important; left: 0px !important; top: 0px !important; display: block !important; width: 20px !important; height: 20px !important; float: right !important; border-radius: 2px !important;">inShare
 
 
 

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 25

Јуче 44

Ове недеље 69

Овог месеца 742

Укупно 66707

LOGO Mobile