Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

Екипа Футога победила је само 6 пута ове сезоне, а бодове из Футога није успео да донесе алексиначки Напредак.
Футог Тупањац МД - Напредак Босфорус 79:75

Фото: Инфо-Г, архива
Фото: Инфо-Г, архива

У утакмици са доста обрта и углавном изједначеном игром на крају су славили домаћини.

Напредак је конкретније почео, остварио вођство и завршио прву четвртину у своју корист, 16:21.

Међутим, од 14. минута Футог улази у серију и успева да оде на полувреме минималном разликом у своју корист (37:36).

Играла се изједначена борба у трећој четвртини (57:57), али су онда Алексинчани посустали, а домаћини лагано привели утакмицу крају.

У екипи Напретка најефикаснији је био Даниловић са 21 поеном и шутом 5 до 10 за три поена и Раичевић са 17 поена и шутом 2 од 8 за три поена. Управо је реализација шута за три поена и била преломна, убачено је 11 тројки из 31 покушаја.

Напредак је тренутно на 5. месту са 13 победа, колико има и 4. пласирани Раднички из Крагујевца. Пирот, који има једну победу мање, игра данас против Јагодине, па се очекује да се и пироћанци умешају у такав скор.

У наредном коло екипи Напретка у госте долази, лидер на табели, екипа Војводине из Новог Сада, која је до сада само 2 пута поражена.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 18

Јуче 54

Ове недеље 18

Овог месеца 941

Укупно 65476

LOGO Mobile