Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

У Шапцу је, у недељу, 26.2.2016, одржано државно Првенство Србије у џиу џици за све категорије, на коме су наступили и такмичари клуба "N&F" Алексинац

Државно првенство у џиу џици: 9 злата иде у Алексинац

Наши такмичари остварили су изузетан успех освојивши укупно 14 медаља: 9 златних, 2 сребрне и 3 бронзане.

Златне медаље освојили су:
- Данијела Јоић /2007/ из Алексинца, у катег. пионирке -40кг
- Вељко Јовановић /2006/ из Вакупа, у катег. пионири +50кг
- Никола Петровић /2004/ из Моравца, наде -41кг
- Ненад Антић /2004/ из Прћиловице, наде +66кг
- Катарина Ивановић /2001/ из Алексинца, кадеткиње -70кг
- Бојан Тодоровић /2001/ из Прћиловице, кадети -60кг
- Јован Јовановић /2000/ из Вакупа, у катег. кадети -81кг
- Филип Трајковић /1999/ из Алексинца у катег. јуниори -94кг
- Никола Трајковић /1997/ из Алексинца у катег. сениори -85кг

Освајачи златних медаља
Освајачи златних медаља

Сребрне медаље освојили су:
- Корлат Андреј /2008/ из Алексинца, у катег. полетарци +42кг
- Пејчић Немања /2000/ из Алексинца, у катег. кадети +81кг

Бронзане медаље освојили су:
- Миљковић Милош /2001/ из Вакупа, у катег. кадети -73кг
- Павловић Мартин /2000/ из Алексинца, у катег. кадети -81кг
- Јовић Стефан /1997/ из Алексинца, у катег. јуниори -69кг

Остали такмичари алексиначкког клуба нису остварили запажене пласмане, али су исказали велику жељу, труд и залагање.

- Овакав, изузетан, успех наших такмичара је резултат дисциплинованог, континуираног и мукотрпног рада на тренинзима, истучу из управе клуба.

Такмичаре је предводио помоћни тренер Слађан Петровић, док је улогу судије имао наш међународни судија Драган Трајковић.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 18

Јуче 54

Ове недеље 18

Овог месеца 941

Укупно 65476

LOGO Mobile