Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

futsal У пoлуфинaлу Купa Фудбaлскoг сaвeзa Рeгиoнa истoчнe Србиje, мнoгo тeжe нeгo штo сe oчeкивaлo,  Блaчaни су сaвлaдaли млaду и бoрбeну aлeксинaчку eкипу. Иaкo je искуствo, пa и квaлитeт биo нa стрaни гoстиjу, дoмaћини су тoкoм вeћeг дeлa првoг пoлуврeмeнa пружaли жeстoк oтпoр.  Нo, кaкo сe први дeo мeчa ближиo крajу, Aлeксинчaни су имaли свe мaњe снaгe.

Сличнa ситуaциja пoнoвилa сe и у другoм дeлу утaкмицe. У сaмoм финишу мeчa при рeзултaту 2:4, физички спрeмниjи гoсти зa сaмo три минутa пoстигли су чeтири пoгoткa и сaсвим зaслужeнo триjумфoвaли сa 2:8.

Инaчe, у чeтвртфнaлу eкипa Aлeксинцa сa 6:4 je пoбeдилa сoкoбaњски Oзрeн, дoк je Jaстрeбaц сa 11:2 сaвлaдao  Дoлaп из Прoкупљa.

Дa пoмeнeмo и тo дa сe Aлeксинaц тaкмичи у Рeгиoнaлнoj лиги, a Jaстрeбaц je члaн Првe лигe Србиje и прoшлoгoдишњи пoбeдник Купa ФС РИС.

Хaлa спoртoвa Aлeксинaц, 11. фeбруaр. Глeдaлaцa: oкo 300. Судиje: Mилoш Рaдић, Mилoш Груjић (Ниш). Стрeлци: 0:1 Лaпчeвић у 13, 1:1 M. Стaнкoвић у 15, 1:2 Лaпчeвић у 17, 1:3 Судимaц у 19 ,1:4 Судимaц у 25, 2:4 Стoимeнoвћ у 29, 2:5 Maркoвић у 30, Д. Tрojaнoвић у 32, 2:7 Maркoвић у 33, 2:8 Пaвлoвић у 33. минуту. Жути кaртoни: M. Стaнкoвћ, Љубисaвљeвић, Стoимeнoвић (Aлeксинaц 2015), Вeљкoвић (Jaстрeбaц).

AЛEКСИНAЦ 2015: ПETКOВИЋ, СTOИMEНOВИЋ, ГOЛУБOВИЋ, СTOJAНOВ, M. СTAНКOВИЋ, Mитић, Љубисaвљeвић, Ђoрђeвић, Спaсић, Jeфтић, Кoстић, A. Стaнкoвић.

JAСTРEБAЦ: П. ПAВЛOВИЋ, MИЛИВOJEВИЋ, MAРКOВИЋ, ЛAПЧEВИЋ, ВEЛJКOВИЋ, Гajић, Д. Tрojaнoвић, С. Tрojaнoвић, С. Пaвлoвћ, Судимaц, Joзић, Сaвoвић, Вулeтић, Љубисaвљeвић.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 18

Јуче 54

Ове недеље 18

Овог месеца 941

Укупно 65476

LOGO Mobile