Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

Изгледа да обе кошаркашке екипе из Алексинца играју добро само пред домаћом публиком, овог пута су забележиле победе на врућем терену за госте.

Архива Инфо-Г

У 17. колу Друге кошаркашке лиге, Напредак је у Алексинцу савладао новајлију у лиги Ртањ са 86:70.

Ово је била још једна рутинска победа Напретка који се усталио на 6. месту и има 4 победе мање од водеће Војводине.

Иако има још доста да се игра, досадашњи развој догађаја на табели показују да се позиције на табели полако кристализују. Војводина и Златибор чврсто држе врх табеле. За треће место које не значи ништа, бориће се Раднички  из Крагујевца, Пролетер из Зрењанина, екипа Пирота и Напредак из Алексинца, док су при дну табеле Срем из Сремске Митровице, Јагодина, Ртањ из Бољевца, и Футог. За опстанак ће се борити и Плана из Велике Плане као и Колубара из Лазаревца.

Напредак у следећем колу гостује последњепласираној екипи Јагодине и сваки резултат осим победе сматрао би се неуспехом.

Екипа Пирота је на свом терену победила последње пласирану екипу Срема са 87:79 и заузима 5. место са скором од 11 победа и 6 пораза. У следећем колу Пироћанци гостују екипи Златибора из Чајетине и тешко је очекивати да могу направити изненађење.

У 15 колу Прве регионалне лиге Исток кошаркаши Јастреба победили су Мораву из Владичиног Хана са 75:55 (31:29).

Иако на први поглед изгледа да је Јастреб лако савладао Мораву, Ханчани су се врло добро држали до последње деонице коју су изгубили са 24:9. Најефикаснији у екипи Јастреба били су Мојсиловић са 19 постигнутих кошева, Спасић је постигао 15 , Крстић 12, а Величковић 10 поена.

Јастреб тренутно, заузима 10 место са 6 победа и 9 пораза, а у следећем колу гостује Радану из Лебана.

aleksinac.biz

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 18

Јуче 54

Ове недеље 18

Овог месеца 941

Укупно 65476

LOGO Mobile