Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

Крајем ове године, тачније 29.12.2016. године, у сали алексиначког Дома омладине, одржана је свечаност поводом обележавања 40 година постојања Фудбалског савеза општине Алексинац.

Четрдесет година Фудбалског савеза општине Алексинац

Ово је била прилика да се каже да је ФСО Алексинац настао пре четрдесет година "преотимањем" надлежности од тадашњег нишког подсавеза, захваљујући домишљатости фудбалског радника Бранка Крњетића. Тако је формиран ФСО Алексинац кога је пок. Бранко Крњетић водио у својој кући у Алексинцу. Међутим, то није сметало да ФСО Алексинац успешно ради и да у својој активности обједини раф општина Алексинац, Ражањ и Сврљиг, све до данашњих дана.

О тим временима говорио је фудбалски судија Мића Милојевић, поменувши појединце, начин рада, такмичење неких клубова, нпр. ФК Алексинац, Житковац, Алексиначки Рудник, Моравац, Грејач, Тешица, Рутевац, Суботинац итд, што је недовољно, па је представник ФК Горња Пешчаница предложио да се материјал о историјату ове велике спортске организације пронађе, обједини и сачини монографија о томе.

Поводом овог догађаја уручене су захвалнице СО Алексинац, ОТИС Алексинац, ФК Алексинац, Житковац, Алексиначки Рудник, Ражањ, Рутевац, Суботинац, Горња Пешчаница, али и спортским медијима, ФСНО нишавског округа, Удружењу фудбалских ветерана Србије, Фудбалској школи "Велибор Васовић" Алексинац, ЖФК "Морава" Житковац и другима.

Овој свечаности присуствовао је Милош Митровић, председник ФС нишавског округа (на слици са садашњим и претходним председником ФСО Алексинац).

У разговору са нама председник ФСО Алексинац Леонардо Матић рекао је ФСО Алексинац најмасовнији свез у региону Ниш и да сада броји преко 1500 играча, преко 150 фудбалских судија и инструктора, 50 тренера, преко 200 спортских радника и да је због значајне активности у досадашњем раду велика обавеза да се рад овог ФС још успешније настави у наредном десетогодишњем раду.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 18

Јуче 54

Ове недеље 18

Овог месеца 941

Укупно 65476

LOGO Mobile