Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

Такмичење месних заједница општине Алексинац у оквиру ОСИС 2019.год приведена су крају. Преостало је само финале (победници група) у малом фудбалу које се одржава на Ал. Руднику 07.07.2019.год у 18:00h. У такмичењима су учествовале 26 месне заједнице са више од 300 такмичара у мушкој и женској конкуренцији.

Мали фудбал је, због великог броја пријављених МЗ,био је подељен у четири групе. Домаћини су били Катун, Радевац, Тешица и Рутевац. Победници група су МЗ Добрујевац, МЗ Доњи Адровац, МЗ Ал. Рудник и МЗ Лоћика.

У одбојци победници у мушкој и женској конкуренцији је МЗ Горњи Љубеш.

У народном вишебоју победник је МЗ Лоћика.

У стоном тенису у мушкој конкуренцији победник је МЗ Лоћика а у женској МЗ Тешица.

У стрељаштву победник у мушкој конкуренцији је МЗ Дражевац а у женској МЗ Липовац.

У баскету у мушкој конкуренцији победник је Горњи Љубеш а у женској МЗ Вакуп.

У шаху победник је МЗ Корман.

У пикаду у мушкој и женској конкуренцији победник је МЗ Тешица.

У надвлачењу конопца победник је МЗ Вакуп.

Организациони одбор

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 0

Јуче 62

Ове недеље 154

Овог месеца 154

Укупно 123387

LOGO Mobile