Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

napredak 640x424 Кошаркашки клуб Напредак ЈКП декласирао је на гостовању екипу Плане 77:97 (17:23, 22:21, 9:22, 29:31). Питање победника практично је било решено у трећем периоду, који је алексиначки тим добио са +13. Напредак је до 5. узастопне победе предводио Јован Ђорђевић Маринковић (23 поена), док је најбољи по укупном индексу био Славиша Богавац (25 индекс).

Кошаркаши алексиначке екипе наставили су победнички низ на најбољи могући начин. Плана, коју са клупе предводи Предраг Јаћимовић, била је конкурентна само у првом полувремену. Када су у трећој деоници гости из Алексинца заиграли знатно агресивније у одбрани, противник је остао на једноцифреном броју поена у том периоду.

Двоцифрен учинак у редовима Напретка имали су Јован Ђорђевић Маринковић 23 поена (5ск), капитен Никола Раичевић 19 поена (7ас, 4ск), Димитрије Раичевић 13 поена (7ас), Славиша Богавац 10 поена (13ск, 3ас), Никола Антонијевић 10 поена (7ск). Одличан допринос са клупе дао је и Вукадин Петровић, који је за нешто мање од 20 минута на паркету постигао 13 поена.

Тренер Напретка, Небојша Раичевић, пружио је прилику свим играчима да упишу своје минуте на овом сусрету.

Наш тим сада има учинак од 8 победа и три пораза, па ће свакако остати при врху табеле и након 11. кола. У следећем колу, Напредак ће одиграти свој последњи меч на домаћем терену у овој години, а противник ће му бити екипа Врбаса, која је до сада остварила 5 победа у првенству.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 19

Јуче 49

Ове недеље 128

Овог месеца 219

Укупно 91194

LOGO Mobile