Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

31946839 2089873904604662 903741533751083008 n Још једна важна победа, овог пута савладана је чврста екипа Наисуса из Рожине. Први део протекао је у теренској иницијативи Мораве, али гости су чврстом игром у одбрани одолевали све до 45 минута када је у казненом простору срушен нападач Мораве. Казнени ударац извео је дарио Николић, али је судија поништио пенал и захтевао нови ударац са једанаест метара. Дарио Николић је и по други пут затресао мрежу и довео Мораву у водство од 1:0. У другом делу Морава је појачала ритам и у 50 минуту голом Слободана Јанковића из слободног ударца долази у водство од 2:0. Само 8 минута касније поново је стрелац Слободан Јанковић и опет из слободног ударца ефектан гол за 3:0. Коначан резултат 4.0 у 80 минуту поставио је брзоноги Лазар Бабић који је на одличан пас Ивана Лазића изашао очи у очи са голманом предриблао голмана и послао лопту у небрањену мрежу, коначних 4:0 за Мораву. Треба напоменути и пуне трибине и подршку навијача нашег дванаестог играча. Терен Мораве био је припремљен на прволигашком нивоу. Посебну захвалност дугујемо фирмама АЛ МОТОР АЛЕКСИНАЦ, затим 3-Б ЖИТКОВАЦ и АЛТА ПАY Београд који су помогли клуб. У среду се игра ванредно коло, Морава је слободна, а следеће суботе Морава је опет домаћин.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 19

Јуче 49

Ове недеље 128

Овог месеца 219

Укупно 91194

LOGO Mobile