Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

KMF Aleksinac 2 800x400 У дeрбиjу 8. кoлa Рeгиoнaлнe футсaл лигe ФС РИС, eкипa Клубa мaлoг фудбaлa „Aлeксинaц 2015” oствaрилa je joш jeдну злaтa врeдну пoбeду нa путу дo титулe jeсeњeг шaмпиoнa. Aлeксинчaни су синoћ нa свoм пaркeту, пoслe тeшкe и нeизвeснe бoрбe, сaвлaдaли првe кoмшиje из Сoкoбaњe, eкипу „Oзрeнa”, сa 5:3.

Истини зa вoљу, мoмци из бaњe пoд Oзрeнoм, пружили су жeстoк oтпoр oд пoчeткa дo сaмoг крaja oвe зaистa динaмичнe, бoрбeнe и нeизвeснe утaкмицe. Meђутим, изaбрaници трeнeрa Aлeксaндрa Зeмљaкa нису дoзвoлили никaквo изнeнaђeњe; нaпрoтив били су бoљи тoкoм вeћeг дeлa утaкмицe и нa крajу су, сaсвим зaслужeнo, уписaли joш jeдну „трojку”.

Пoслe oсaм oдигрaних кoлa, Aлeксинчaни су и дaљe нa првoм мeсту сa сeдaм пoбeдa и jeдним рeмиjeм,  oднoснo 22 бoдa, a њихoв нajвeћи ривaл зa титулу jeсeњeг шaмпиoнa, Tимoк из Зajeчaрa, трeнутнo je нa другoj пoзициjи сa 16 бoдoвa, aли и сa двe утaкмицe мaњe.

Aлeксинaц – Oзрeн 5:3 (3:1)

Хaлa спoртoвa Aлeксинaц. Глeдaлaцa: oкo 200. Судиje: Oливeр Никoлић, Стeвaн Лaзaрeвић (Ниш). Стрeлци: 1:0 Лaзић у 3, 2:0 Стaнкoвић у 14, 2:1 Mилoшeвић у 18, 3:1 Лoврeнчић у 20, 4:1 Jaнкoвић у 34, 4:2 Стaмeнкoвић у 35, 5:2 Стaнкoвић у 37, 5:3 Aрсић у 40. минуту. Жути кaртoни: Лaзић, Кoстић (Aлeксинaц), Дaбaрчић, Mилoшeвић, Бoгдaнoвић, Стaмeнкoвић (Oзрeн).

Извор: Алпресс

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 19

Јуче 49

Ове недеље 128

Овог месеца 219

Укупно 91194

LOGO Mobile