Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

OFK NAPREDAK 2017 У 12. колу Зоне Исток, фудбалери Рудар Алпоса са Алексиначког Рудника са 1:0 савладали су тим Ђердапаиз Кладова. Гол за три бода постигао је капитен Александар Земљак у 34. минуту из слободног ударца. Био је то евро-гол за причу; ударац са 25 метара преко живог зида, лопта је погодила онај део гола где се спајају статива и пречка и скинула паучину. Капа доле, мајсторе!
Наш други представник у овом рангу, Моравица из Суботинца, играла је у Малошишту, где је од истоимене екипе поражена са 2:1. Суботинчани су дошли до предности у 7. минуту поготком Николе Костића, до егала домаћи тим је стигао у 25. минуту, а коначан резултат постигао је Иван Миленковић у 69. минуту.

Остали резултати: Наша крила – Мајданпек 3:0, Заплањац – Слога 5:0, Шарбановац – Буковик 4:2, Сврљиг – БСК 3:1, Каблови – Тимочанин 2:2 и Бродоремонт – Хајдук Вељко 0:0.

На табели и даље води Заплањац са 31 бодом. Моравица је на трећем месту са 10 бодова мање, а Рудар Алпос заузима 11. позицију са 13 бодова.

Голеада у Алексинцу

И у Окружној лиги одигране су утакмице 12. кола. Слога је у Корману поделила бодове са Наисусом 2:2, у Мезграји Јединство из Грејача са 3:2 савладало је екипу Земљорадника, а у Алексинцу Палилула је са 5:4 победила екипу Радничког из Кочана. Као гост Црвена звезда из Горњег Љубеша поражена је од Добрича са 2:0. И Морава је претрпела пораз у Чечини, где је Моравац славио са 5:2.

Остали резултати: Младост (Бат.) – Моравац из Заплањске Топонице 4:3, Расовача – Дољевац 3:3, и Орљане– Раднички из Чапљинца 3:0 (службени резултат).

На челу табеле је и даље Орљане са 33 бода. Палилула заузима четврто место са 23 бода, Слога је на 10. позицији са 13 бодова, колико има и Црвена звезда на 11. месту. Дванаеста позиција припала је Јединству са 12 бодова, а на последњем, 16. месту је Морава са три бода.

Прекиди у Суботинцу и Гредетину 

У 11. колу Општинске лиге две утакмице су прекинуте, а једна није играна.
Меч у Суботинцу између Шкриљца из Брадарца и Ратара из Горње Пешчанице прекинут је девет минута пре краја када су гости водили са 0:1. И утакмица Гредетин – ОФК Дражевац прекинута је у 40. минуту при резултату 2:0, а меч између Борца и Темпа није одигран.

У осталим утакмицама постигнути су ови резултати:
Полет (В) – Напредак 2012 0:2, ОФК Слога – ОФК Напредак 1929 2:3, Вукашиновац – Јастребац 1:3, Јединство (Б) – ОФК Рутевац 0:2 и Победа – Полет (Р) 3:2.

После овог кола на челу табеле је Напредак 2012 из Крушја са 31 бодом. На другом месту је ОФК Напредак 1929 са 30 бодова, са 28 бодова и утакмицом мање на трећој позицији је Борац, ОФК Рутевац је четврти са 23 бода, пето место заузима Јастребац са 21 бодом, шеста је ОФК Слога са 19 бодова, итд.

 Извор: алпресс

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 19

Јуче 49

Ове недеље 128

Овог месеца 219

Укупно 91194

LOGO Mobile