Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

KMF Aleksinac 2 800x400 После тријумфа над Задругаром из Житорађе од 7:1, футсалери Алексинца уписали су и другу „тројку” у јесењем шампионату Регионалне футсал лиге ФС РИС. На свом паркету они су са 9:1 победили тим Прокупља и тренутно су на челу табеле са шест бодова, колико имају и зајечарски Тимок на другом и Ас из Бујановца на трећем месту.

Од првог до последњег минута Алексинчани су доминирали тереном и ниједног тренутка победа није дошла у питање. Цео тим је одлично функционисао, а овога пута за нијансу су били бољи Стојанов, Станковић и Ловренчић који су се у листу стрелаца уписали по два пута.

Хала спортова Алексинац. Гледалаца: око 50. Судије: Стеван Лазаревић, Предраг Христов (Ниш) 8. Стрелци: 1:0 Стојанов у 4, 2:0 Станковић у 8, 3:0 Стојанов у 19, 4:0 Ловренчић у 23, 5:0 Ловренчић у 26, 6:0 Јанковић у 28, 6:1 Живковић у 35, 7:1 Станковић у 36, 8:1 Голубовић у 40, 9:1 Лазић у 40. минуту.

АЛЕКСИНАЦ 2015: ПЕТКОВИЋ 8, СТОЈАНОВ 8,5, СТАНКОВИЋ 8,5, СТОИМЕНОВИЋ 8, ЛОВРЕНЧИЋ 8,5, Митић 8, Чудић 8, Голубовић 8, Јанковић 8, Лазић 8, Земљак 8, Љубисављевић 8.

ПРОКУПЉЕ: СТЕФАНОВИЋ 6, ЖИВКОВИЋ 6,5, МИЛОСАВЉЕВИЋ 6,5, ГРУЈИЋ 6,5, БЕЛИЋ 6,5, Петровић 6, Перишић 6, Средојевић 6.

Играч утакмице: Марио Ловренчић (Алексинац).

 

 

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 19

Јуче 49

Ове недеље 128

Овог месеца 219

Укупно 91194

LOGO Mobile